Novinky ze světa: Uhlíkové zemědělství přináší nové příležitosti
Podle nejnovějších zpráv z října 2025 zaznamenává oblast uhlíkového zemědělství významný pokrok v technologiích, regulacích i tržních příležitostech. Evropské výzkumy a inovace otevírají nové možnosti pro zemědělce, kteří chtějí přispět k ochraně klimatu a současně zlepšit kvalitu své půdy.

Technologický průlom v biologické stimulaci
Společnost IntraCrop dosáhla významného úspěchu v oblasti biologické stimulace. Jak uvádí jejich oficiální zpráva, jejich produkt Status® obsahující MTU® a pidolovou kyselinu získal certifikaci CE pro použití v zelenině, čímž potvrdil svou bezpečnost a účinnost podle evropských standardů. Tyto přípravky prokazatelně zlepšují růst rostlin a zdraví půdy.
Výzkum fixace dusíku u neluštěninových plodin
Podle informací společnosti Legume Technology probíhá intenzivní výzkum v oblasti fixace dusíku u neluštěninových plodin. Skleníkové a nádobové pokusy ukazují slibné výsledky, které by mohly vést ke snížení závislosti na syntetických hnojivech a tím i ke snížení uhlíkové stopy v zemědělství.
Nové tržní příležitosti pro zemědělce
Evropská unie aktivně podporuje rozvoj uhlíkového zemědělství prostřednictvím nových regulací a finančních pobídek. Zemědělci, kteří aplikují postupy zvyšující obsah uhlíku v půdě (například podsev, minimalizační zpracování půdy nebo agrolesnictví), mohou generovat uhlíkové kredity. Ty lze následně prodat firmám, které potřebují kompenzovat své emise CO2, což představuje dodatečný zdroj příjmů pro zemědělské podniky.
I přes počáteční náklady spojené s přechodem na uhlíkové zemědělství a potřebu standardizace měření sekvestrace uhlíku představuje tento směr významnou příležitost pro české zemědělce, zejména v kontextu rostoucí poptávky po udržitelně produkovaných potravinách.
Související články
Podzimní práce na poli: Efektivní příprava půdy pro budoucí úrodu
Novinky ze světa zemědělství: Sucho ve Velké Británii ovlivňuje zemědělskou produkci
Podzimní příprava půdy pro lepší úrodu: Moderní postupy pro září
Novinky ze světa: Pokroky v zemědělských technologiích a výzvy potravinové bezpečnosti