Novinky ze světa: Inovace v zemědělství a potravinová bezpečnost 2025
Podle nejnovějších zpráv z září 2025 se světové zemědělství potýká s významnými výzvami v oblasti potravinové bezpečnosti, ale zároveň přináší slibné inovace. Klíčovým tématem je rozvoj biostimurantů, adaptace na klimatické změny a mezinárodní spolupráce v zemědělském sektoru.

Průlom v oblasti biostimurantů
Jak uvádí Evropská rada pro průmysl biostimurantů (EBIC), biostimulanty se stávají klíčovou inovací pro zvýšení zemědělské produktivity. Na červnovém summitu EBIC 2025 bylo zdůrazněno, že tyto látky a mikroorganismy významně přispívají ke zlepšení růstu rostlin a jejich odolnosti. Důležitým milníkem bylo dubnové získání CE certifikace pro zeleninu pro přípravek Status® obsahující MTU® a pidolovou kyselinu, což otevírá cestu k širšímu využití těchto přípravků v evropském zemědělství.
Výzvy klimatických změn
Podle britských zdrojů čelí zemědělci v roce 2025 významným klimatickým výzvám. Například ve Velké Británii byla zaznamenána mimořádně suchá sezóna s podprůměrnými srážkami. Tato situace zdůrazňuje potřebu adaptivních zemědělských postupů a technologií, včetně využití plodin odolných vůči suchu a efektivních zavlažovacích systémů.
Mezinárodní spolupráce a technologický pokrok
Významným prvkem v řešení globálních zemědělských výzev zůstává mezinárodní spolupráce. V květnu 2025 proběhl Mezinárodní zemědělský veletrh v Maroku (SIAM), který posílil vazby mezi evropskými a africkými zemědělskými subjekty. Současně pokračuje rozvoj zemědělské robotiky a automatizace, které mají potenciál významně zvýšit efektivitu zemědělské produkce a přispět k potravinové bezpečnosti.