Novinky ze světa: Globální iniciativy pro potravinovou bezpečnost – květen 2025
Nejnovější vývoj v zemědělství a biotechnologiích nabízí slibná řešení pro posílení globální potravinové bezpečnosti. Podle informací z AgroPages.com a ENGA se současné iniciativy zaměřují na využití umělé inteligence v zemědělství, precizní zemědělské drony, uhlíkové zemědělství, ekologické hnojiva a genetické úpravy plodin.
Technologické inovace v zemědělství
Podle AgroPages.com způsobuje integrace umělé inteligence (AI) a strojového učení revoluci v řízení a plánování pěstování plodin. Mapování zemědělských plodin pomocí AI umožňuje zemědělcům a tvůrcům politik zlepšit zemědělské plánování a alokaci zdrojů. Tyto technologie zdokonalují rozhodovací procesy díky přesným údajům o zdraví plodin, stavu půdy a povětrnostních podmínkách.
Dalším technologickým pokrokem jsou drony pro precizní zemědělství, které byly představeny společností Tekron v Argentině. Tyto drony usnadňují přesnou aplikaci hnojiv a pesticidů, čímž snižují vstupní náklady a minimalizují dopad na životní prostředí.

Uhlíkové zemědělství a udržitelné postupy
AgroPages.com informuje, že společnost Grow Indigo získala 10 milionů USD od organizace British International Investment s cílem zvýšit příjmy zemědělců a odolnost vůči klimatickým změnám v Indii. Tato investice podpoří iniciativy zlepšující obsah organického uhlíku v půdě, čímž zvýší úrodnost půdy a výnosy plodin.
Také indická vláda zintenzivňuje své úsilí o zlepšení obsahu organického uhlíku v půdě, což zdůrazňuje význam uhlíkového zemědělství pro dosažení potravinové bezpečnosti.
Ve vývoji ekologických hnojiv oznámila společnost Nitricity 10 milionů dolarů na financování prvního závodu na organická hnojiva ve střední Kalifornii. Organická hnojiva zlepšují zdraví půdy a snižují závislost na chemických vstupech.
Lundberg Family Farms zrychluje výzkum a vývoj klimaticky příznivých regenerativních ekologických odrůd rýže prostřednictvím svého vlastního šlechtitelského programu, s cílem vyvinout odrůdy rýže odolné vůči změně klimatu.
Genetické úpravy a biotechnologie
Podle AgroPages.com se biotechnologické pokroky, jako je genová editace CRISPR, využívají k boji proti rezistenci vůči insekticidům u plodin. Tyto inovace mohou snížit ztráty na úrodě a zlepšit potravinovou bezpečnost.
Společnost Qi Biodesign se zapojila do projektu týkajícího se rýže s cílem posílit globální potravinovou bezpečnost prostřednictvím vývoje produktivnějších a odolnějších odrůd rýže.
V oblasti regulace se Evropská asociace pro průmysl bez GMO (ENGA) aktivně zapojuje do podpory produkce a označování produktů bez GMO v Evropě. Probíhající diskuse o nových genomických technikách (NGT) v Evropské unii zdůrazňují regulační výzvy spojené s biotechnologickým pokrokem.

Související články
Novinky ze světa: Globální iniciativy pro potravinovou bezpečnost – květen 2025
Květnové tipy pro maximalizaci výnosů: Jak zvládnout přísušky a posílit plodiny
Květen na poli: Efektivní závlaha a výživa rostlin v období jarního růstu
Květnová péče o polní plodiny: Na co se zaměřit v období intenzivního růstu
Květnové výzvy v zemědělství: Jak optimalizovat hospodaření s vodou a živinami